messaround.nl

Waar moet je op letten bij het vervangen van je glaslatten?

Glas is onmisbaar in vrijwel iedere woning. Onze ramen zijn vakkundig dichtgemaakt met glazen platen, maar heb jij je ooit afgevraagd hoe deze glazen platen blijven zitten? Glas is immers behoorlijk zwaar, en dat betekent dat het moet worden gedragen door ontzettend sterke materialen. Deze materialen worden ook wel glaslatten genoemd. Glaslatten zorgen ervoor dat jouw glas netjes op zijn plek blijft zitten en sterk genoeg is om wind en regen te trotseren. Met zulk zwaar werk is het niet zo gek dat glaslatten kunnen worden beschadigd. Bij grote beschadigingen is het slim om de glaslat te vervangen, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je alles over het vervangen van je glaslatten.

Het materiaal van de glaslat

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om je even te verdiepen in het materiaal van je nieuwe glaslat. Glaslatten zijn namelijk verkrijgbaar in hout, aluminium en kunststof modellen. Deze glaslatten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om je goed te laten informeren over wat het best bij jou past. Het type glaslat is namelijk niet alleen afhankelijk van je eigen voorkeur, maar ook van het type glas dan moet worden vervangen. Zo zit er bijvoorbeeld een groot verschil tussen de ramen in je deuren, en de ramen in je kozijnen. Bereid je goed voor, en bij twijfels is het slim om je professioneel te laten informeren naar de beste keuze.

Ventilatie

Niet alle ramen hoeven te worden voorzien van ventilerende glaslatten, maar in sommige woningen is een goede ventilatie van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan hoge appartementencomplexen waarin ramen niet open kunnen. Ben je op zoek naar een glaslat die goed ventileert? Dan moet je de zogenoemde ventilatie latten hebben. Deze latten zijn speciaal ontworpen voor een goede ventilatie van de ruimte. Ventilatie latten zijn namelijk voorzien van sleuven aan de onderzijde van de lat. Dit zorgt ervoor dat het onderliggende hout goed kan ventileren. Deze ventilatie latten zijn overigens ook zeer geschikt voor kleine raampjes in vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de garage of de badkamer.

Hoe wordt de glaslat vastgezet?

Er zijn verschillende manieren om glaslatten vast te zetten in het kozijn. Over het algemeen worden nietjes het allermeeste gebruikt, die komt doordat nietjes ervoor zorgen dat het onderliggende hout niet splijt. Is het niet mogelijk om te nieten? Dan kun je er ook voor kiezen om de latten vast te spijkeren. Het is hierbij wel belangrijk om te kiezen voor koploze draadnagels, zodat de kans op splijten kan worden verminderd. Heb je de glaslatten goed bevestigd? Vergeet dan niet om ze netjes af te kitten voor het mooiste resultaat!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 messaround.nl

Thema door Anders Norén